Kuvassa Taistelu näkymätöntä vastaan blogin herokuva
Asiantuntijalla on asiaa

Korona – taistelu näkymätöntä vastaan

Desinfioinnin tarve on nyt noussut monen ihmisen mieleen, käsihygienian merkitys on tunnistettu ja suojautuminen näkymätöntä vastaan on alkanut. Milloin sitten tarvitaan yleisten tilojen desinfiointia ja milloin pelkkä puhdistus riittää?

27.4.2020

Mikrobeja on ihmisessä noin kaksi kiloa, joista suurin osa sijaitsee suolistossamme. Me kannamme tätä määrää sulassa sovussa näiden meille hyödyllisten pieneliöiden kanssa eläen. Koko suuresta mikrobiomista taudinaiheuttajiksi lukeutuu noin 2 %  ja tämä on se joukko, jonka lisääntyminen ja leviäminen halutaan estää.

Miten tehostan siivousta?

Korona-aikana tehostetaan siivousta kaikkialla, missä liikkuu ihmisiä.

Tehostamista voi tehdä usealla tavalla:

  1. Lisätään siivouskertoja.
  2. Vaihdetaan neutraali (pH 6-8) puhdistusaine heikosti emäksiseen (pH 8-10) puhdistusaineeseen.
  3. Kiinnitetään enemmän huomiota kriittisiin pisteisiin, kuten kosketuskohtiin. Korona voi tarttua kosketuksen välityksellä.
  4. Kiinnitetään huomiota pyyhintätekniikkaan ja siivouksen järjestelmällisyyteen:
    1. aseptinen työjärjestys, edetään puhtaasta likaisempaan
    2. pyyhintä, ei pyyhkäisy
    3. puhtaat siivousvälineet
  5. Desinfioidaan, jos tarvetta ilmenee.

Mikäli tila on kontaminoitunut taudinaiheuttajalla, se siivotaan huolellisesti ennen käyttöönottoa ja siivous viimeistellään desinfioimalla pinnat. Pelkkä desinfiointi ei riitä.

Lian määrä pinnoilla vaikuttaa siihen, kuinka kauan mikrobit säilyvät pinnoilla. Koronavirus voi säilyä pinnoilla muutaman vuorokauden. Mitä enemmän likaa, sitä hankalampi pinnoilta on poistaa taudinaiheuttajia. Myös desinfiointiaineiden teho vähenee, jos pinnalla on likaa. Alkoholipohjainen desinfektioaine, jossa on likaa irrottavia ainesosia on oikea valinta, koska ilman pesevää ominaisuutta alkoholituote kiinnittää valkuaisainelian lujasti desinfioitavalle pinnalle.

Lian irrotusta, desinfiointia vai sekä että?

Lian irrottamiseen ja poiskuljettamiseen tarvitaan aina pinta-aktiivisia aineita. Peseviin alkoholeihin on lisätty pinta-aktiivisia aineita, kuten esim. kvaternäärisiä ammoniumyhdisteitä, jolloin tuotteet irrottavat myös likaa. Puhdistava desinfiointiainekaan ei toimi yksin. Tarvitaan aina mekaniikkaa mukaan lian poistamiseen.

Jos päädytään desinfioimaan, tulee menetelmä ja aine valita suoritettavan työn mukaan. Puhdistus- ja desinfiointiaineiden käytön kohdalla tulee huomioida oikea annostus sekä käyttöliuoksen säilyvyysaika.

Berner Pron valikoimasta koronaviruksia vastaan tehoavat, pinnoille käytettävät desinfektioaineet, ovat:

Desinfioivat puhdistusaineet:

Desinfiointiaineet:

Käsihygienia – kaiken A ja O

Taistelu näkymätöntä vastaan blogin käsienpesun kuva
Käsihygienia on kaiken A ja O

Hyvän käsihygienian merkitys mikrobien leviämisen ehkäisyssä on merkittävä. Kädet tulee pestä saippualla ja vedellä sekä kuivata huolellisesti. Käsienpesussa tärkeää on huomioida sormenpäät, kynnen aluset, sormien välit, kämmenet, peukalot ja ranteet. Käsienpesu hellävaraisella saippualla (Bea Pro pesunesteLV Pesuneste) auttaa säilyttämään ihon oman kosteuden ja hyvinvoinnin. Terve ja ehjä iho on helppo pitää puhtaana ja se suojaa elimistöä taudinaiheuttajilta. Käsienpesunesteen pinta-aktiiviset aineet irrottavat lian ja kosketuspinnoilta kerätyt mikrobit, jotka huuhtoutuvat huuhteluveden mukana viemäriin. Mikäli käsien pesuun ei ole mahdollisuutta eli juoksevaa vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, voi taudinaiheuttajat poistaa käsistä alkoholipohjaisella käsihuuhteella (LV Käsihuuhde sis. yli 70% alkoholia) esim. matkustettaessa.

Käsien ihoa kannattaa hemmotella LV Käsi- ja vartalovoiteella päivin ja illoin.

Lisätietoja THL.fi sivuilta sekä Puhtausala Ry:stä, jossa myytävänä kattava paketti aiheesta. Sosiaali- ja terveydenhuollossa noudatetaan omia alueellisia infektioidentorjuntaohjeita.