Murretaan myytit blogin herokuva
Ajankohtaista

Murretaan äitiyteen ja vammaisuuten liittyvät myytit

16.11.2020

Ajatus äitiydestä voi täyttää kenet tahansa ensimmäistä kertaa vanhemmaksi tulevan ahdistuksen, odotuksen ja valtavan ilon tunteilla. Lapsen kasvattaminen on yksi vaikeimmista ja palkitsevimmista matkoista elämässä, mutta naisille, joilla on jokin vamma, äitiys voi olla vielä monimutkaisempaa.

Ihmisoikeuksien yleismaailmallinen julistus määrää, että kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Tässä yhteydessä perhe on yhteiskunnassamme luonnollinen ja perustavanlaatuinen yksikkö. Jokaisella on oikeus perheen perustamiseen ja perheeseen kuulumiseen, ja silti vammaiset ihmiset kohtaavat lasten hankkimista suunnitellessaan usein ennakkoluuloja.

Yhteiskunnalliset harhakäsitykset

Järkkymättömimpiin esteisiin kuuluvat yhteiskunnalliset harhakäsitykset. Australialaisen Women With Disabilities -järjestön mukaan vammaiset ihmiset kohtaavat ennakkoluuloja, jotka liittyvät heidän kykyynsä huolehtia lapsistaan. Nämä myytit toistavat virheellisesti sitä käsitystä, että vamma estää hyvän ja turvallisen vanhemmuuden. Jos ihminen kykenee itsenäiseen elämään ja itsestään huolehtimiseen, hän pystyy huolehtimaan myös lapsesta.

Emily White haastaa artikkelissaan “The Challenges of Parenting With a Disability Are Not What You Think They Are” tämän virhepäätelmän. “Vammaiset ihmiset ovat aivan tavallisia ihmisiä”, hän sanoo kertoessaan perhe-elämänsä sattumuksista. “Kyllä, mieheni on pyörätuolissa, mutta hän vie lapsiamme telttailemaan, laskettelemaan ja maastopyöräilemään… ja ennen kaikkea hän rakastaa lapsiamme syvästi ja on aina läsnä heitä varten.”

Itse asiassa Bar Ilan -yliopiston tutkijat raportoivat tuoreissa tutkimuksissaan, että lapset, joiden vanhemmilla on jokin aistivamma, ovat joissain asioissa tunneälykkyydeltään kehittyneemmällä tasolla. Vammaiset vanhemmat eivät häiritse lapsen kehitystä ja onnellisuutta. Päinvastoin, tällaiset kokemukset synnyttävät syvemmän empatiakyvyn ja ymmärryksen aikuiseksi kypsyvissä lapsissa. Emily Beitiksin, MS-tautia sairastavan naisen tyttären mukaan, “ei ole kyse siitä, että vammaiselta äidiltä saamani kasvatus olisi tehnyt minusta paremman ihmisen…  se on tehnyt minusta ihmisen ylipäänsä.”

Mukauttaminen ja esteettömyys

Avainaspekti vammaisen ihmisen vanhemmuudessa on välineiden ja tekniikoiden mukauttaminen erilaisten fyysisten kykyjen ja elämäntyylien mukaan. Vanhemmuudelle ei ole tiukkoja sääntöjä ja monet päivittäiset hoitotoimet voivat olla saavutettavampia mukautusten avulla.

American Journal of Occupational Therapy -lehdessä julkaistun tutkimuksen, “Mothers With Physical Disability: Child Care Adaptations at Home”, mukaan äidit kertovat, että suurimpiin haasteisiin kuuluvat lapsen hoivaaminen yöllä, puhdistus- ja kylvetystehtävät, sekä lapsen kantaminen ja kuljettaminen.

Tutkimus selittää edelleen, että ajan kuluessa nämä vanhemmat muuttivat päivittäistä elämäänsä kyseisten haasteiden voittamiseksi. Monet äidit esimerkiksi kokivat helpoimmaksi käyttää kantoliinaa, jolla lapsen saa turvallisesti kiinnitettyä äidin vartalolle. Lapsen kasvaessa he käyttivät vöitä ja opettivat lapsensa istumaan heidän sylissään pyörätuolissa. Myös huonekalujen muokkaukset olivat suosittuja vanhempien parissa. He kertoivat hoitopöytien ja pinnasänkyjen muokkaamisesta saavutettavuuden parantamiseksi.

Toimintaterapeutit ovat erinomainen ammattilaisvoimavara vanhemmille, joilla on jokin vamma. Yhdessä työskentelemällä asiakkaat ja terapeutit voivat kehittää uusia toimintatapoja fyysisiin tehtäviin, kuten vauvan ottamiseen ulos autosta tai rattaiden ja lastenvaunujen muokkaamiseksi pyörätuolin kanssa käytettäväksi.

Millaista on olla äiti, jolla on vamma?

On olemassa hyvin paljon upeita vammaisia ihmisiä, jotka kasvattavat lapsiaan tai ovat aloittamassa omaa matkaansa vanhempina. Blogit, aikakauslehdet ja kirjat voivat olla erinomaisia lähteitä muiden raskaus-, synnytys- ja lastenkasvatuskokemuksiin tutustumisessa.

Seuraavassa on joitakin loistavia, vammaisten vanhempien muille vammaisille vanhemmille suuntaamia tekstejä:

Emily Beitiks: Growing Up With a Disabled Mother Made Me a (Better) Person
Psychology Todayssä julkaistussa artikkelissaan Emily ylistää oppeja, joita hän sai MS-tautia sairastavalta äidiltään, ja kuinka ne tekivät hänestä sen ihmisen, joka hän nyt on.

The Disabled Parenting Project
”Disabled Parenting Project” on blogiverkosto, joka luo vammaisille vanhemmille mahdollisuuksia toistensa löytämiseen ja tiedon jakamiseen yksilöllisesti mukautetusta vanhemmuudesta.

Jessica Grono: Dear New Mom With a Disability
“Dear New Mom With a Disability” on vammaisille äideille suunnattu avoin kannustuskirje, joka ylistää kaikkia yleisesti jaettuja ilon hetkiä, joita lastenkasvatukseen liittyy.

Raising a Child as a Disabled Mother: The Joys, Challenges, and Victories
”Raising a Child as a Disabled Mother” on blogi vammaisen äidin, Heatherin, arkisista kokemuksista hänen kasvattaessaan perhettään. Hänen hyvähenkisissä vanhemmuuden seikkailuista kertovissa julkaisuissaan on paljon vinkkejä, neuvoja ja salaisuuksia toisille vanhemmille.

Tiffany Carlson: 10 Amazing Products For Parents With Disabilities
”10 Amazing Products for Parents with Disabilities” on artikkeli, joka pursuaa esteettömiä tuotteita, jotka auttavat vammaisia vanhempia heidän arjessaan.

Judith Rogers: The Disabled Woman’s Guide to Pregnancy and Birth
”The Disabled Woman’s Guide to Pregnancy and Birth” on kattava ja hyvin taustoitettu käsikirja, joka perustuu 90 vammaisen naisen raskaudenaikaisiin kokemuksiin.

Vaikka yhteiskunnan harhakäsitykset ruokkivat virheellistä uskomusta, että vamma vaikuttaa henkilön kykyyn olla vanhempi, kyseiset myytit ovat helposti todistettavissa vääriksi. Ihmisille, joilla on jokin vamma, vanhemmuus voi olla hyvin palkitseva matka.

Kirjoitus on julkaisu alkujaan englanniksi täällä.