Referenssit

Oulangan tutkimusasema

Viidettä vuotta Oulangan tutkimusasemalla laboratoriomestarina toimivalla Katja Sippolalla on kokemusta monipuolisesti laboratoriotyöskentelystä. Laborantin sekä laboratorioalan opettajan roolin lisäksi hän on toiminut myös ympäristötarkastajana.

Mikä laite teillä on käytössä?

Shimadzu TOC-hiilianalysaattori tuli meille kesällä 2020 ja on kolmas hiilianalysaattori tutkimusaseman laboratoriossa. Ensimmäiset liuenneen orgaanisen hiilen analyysit tehtiin jo vuonna 1987 Oulankajoesta. Asemalla on pitkä historia virtavesitutkimusta ja jotkin aikasarjat ovat yli 50 vuotta pitkiä. Omien alueellisten seurantatutkimusten lisäksi tutkijat tuovat vesinäytteitä ympäri Suomen ja jopa ulkomailta. Muutama vuosi sitten aloitettu kansainvälinen ilmaston- ja ympäristömuutoksen seurantatutkimus lisäsi tarvetta määrittää hiiltä myös maauutteista.

Hiilianalysaattori on osa Oulangan tutkimusaseman laboratorion laitekannasta ja sitä käyttää pääasiassa laboratoriomestari. Tarvittaessa TOC-laitteen käyttöä opastetaan myös tutkijoille. Kesäisin näytemäärät ovat suuria, jolloin on tarve pakastaa näytteitä ajettavaksi myöhemmin talvella. Kesällä hiilianalysaattoria ajetaan lähes joka arkipäivä, talvella kerran viikossa.

Millaisia käyttökokemuksia teillä on ollut TOC-laitteesta?

Vaikka asema sijaitsee kaukana kaikesta, saimme silti joustavasti sovittua TOC-laitteen asennuksen ja käyttöopastuksen. Toinen henkilö antoi huoltovinkkejä laitteen toiminnan seuraamiseen ja toinen opasti kalibrointien sekä mittausten tekemistä. Hankaluutena oli oikeanlaisen kaasun saaminen käyttöopastuksen päivälle, mutta kalibrointeja harjoiteltiin kätevästi etänä myöhemmin.

Oletteko olleet tyytyväisiä Berneriltä saamaanne palveluun?

Yhteistyö Bernerin kanssa on sujunut hyvin jo TOC-analysaattorin tilaamisesta lähtien. Saimme mahdollisuuden vierailla yrityksessä, jossa oli vastaavanlainen laite käytössä ja saimme siten haarukoitua sopivan laitteen meidän tarpeisiimme. Käyttöopastuksen alussa saimme englannin kielisen manuaalin ja opastuksen käyttää ohjelman hakutoimintoa. Lisäksi saimme suomenkielisen lyhyen ohjeen päivittäiseen TOC-peruskäyttöön. Sen jälkeen käyttö on ollut helppoa ja muutamaan ongelmatilanteeseen on saanut nopeasti apua samoilta ihmisiltä, jotka kävivät laitteen asentamassa ja antamassa käyttöopastuksen. Yhteistyö on toiminut sekä sähköpostitse, että puhelimitse.


OULANGAN TUTKIMUSASEMA

Oulun yliopisto on kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto, joka rakentaa tulevaisuuden uutta osaamista, hyvinvointia ja sivistystä tutkimuksen ja koulutuksen keinoin. Vuonna 1958 perustettu, 13 000 opiskelijan ja 2900 työntekijän muodostama yhteisö on Suomen monitieteisimpiä ja suurimpia yliopistoja. Oulun yliopistoon kuuluu kahdeksan tiedekuntaa ja monia erikoistuneita tutkimusyksiköitä.

Oulun yliopisto tuottaa uutta tietoa kestävämmän, terveemmän, älykkäämmän ja humaanimman maailman rakentamiseksi. Osallistumme globaalien haasteiden ratkaisemiseen yhdistämällä monitieteiset lähestymistavat, korkeatasoisen tutkimuksen ja tuloksellisen yhteistyön. Monet tutkimusyksikkömme edustavat kansainvälistä kärkeä omilla aloillaan. Sijaintimme ihmiskunnan uuden kasvusuunnan, arktisen alueen äärellä tarjoaa monille tutkimuksille ainutlaatuiset olosuhteet.