Asiantuntijalla on asiaa

Sähköpyörätuolin vetotavan, kääntösäteen ja mittojen merkitys arjessa

19.5.2021

Kun ensimmäinen keskivetoinen sähköpyörätuoli tuli pyörätuolin käyttäjien saataville, se mullisti sähköisten liikkumisen apuvälineiden maailman. Muistan vielä ensimmäisen keskivetoisia sähköpyörätuoleja käsittelevän koulutuksen, johon osallistuin vuonna 2001 työskennellessäni lapsiasiakkaiden kanssa Washington D.C:ssä. Silloin keskivetoteknologia oli vielä suhteellisen uutta. Asiakkaani asuivat yleensä pienissä rivitaloissa tai kerrostaloissa, joissa oli pikkuruiset hissit, jolloin kääntösäde ja näppärä ohjattavuus olivat olennaisen tärkeitä. Sähköpyörätuolivaihtoehto, jossa oli pieni kääntösäde ja intuitiivisempi eteneminen sai useammat ihmiset harkitsemaan vakavasti sähköistä liikkumisen apuvälinettä itsenäisen liikkumisen ratkaisuna.

Keskivetoisten sähköpyörätuolien kehittäminen ei millään muotoa poistanut taka- tai etuvetoisten sähköpyörätuolien tarvetta, mutta valittaessa asiakkaalle ihanteellista sähköpyörätuolia se siirsi painopistettä vetopyörien sijaintiin. Kliinikoiden, tutkijoiden, yksilöllisten apuvälineratkaisujen tarjoajien ja pyörätuolivalmistajien keskuudessa alkoi herätä tervettä keskustelua siitä, mikä vetopyörien sijainti toimisi parhaiten sähköpyörätuolin käyttäjille. Oppiaksesi lisää vetopyörän sijaintiin liittyvistä seikoista tutustu Power Wheelchair Drive Wheel Position -materiaaliin. Se on tulostettavissa omaan käyttöön tai jaettavaksi.

Keskivetoisten sähköpyörätuolien julkaisemisen jälkeisinä vuosikymmeninä on otettu lukuisia teknologisia edistysaskelia. Saatavilla olevat vaihtoehdot keskivetoisissa sähköpyörätuoleissa ovat vieneet keskustelua asiakkaalle parhaiten sopivasta vetopyörän sijainnista vielä edemmäs. Kolme hyvää esimerkkiä näistä edistysaskelista QUICKIE®-tuoteperheen keskivetoisissa sähköpyörätuoleissa ovat mullistava SpiderTrac® 2.0 -jousitus, C-Me®-istuinhissi ja Q700-UP M -sähköpyörätuoli sähköisellä seisomaominaisuudella.

Vielä kaikkien näiden upeiden teknologisten edustusaskeltenkin myötä keskivetoiset sähköpyörätuolirungot houkuttelevat ihmisiä seuraavista syistä: intuitiivinen ajokokemus käyttäjälle, mahdollisuus ajaa ja kääntyä pienissä tiloissa sekä kaiken kaikkiaan kompaktimpi kokonaisuus. Kun keskivetoisissa sähköpyörätuoleissa on saatavilla niin paljon erilaisia vaihtoehtoja, on tärkeää lukea pikkuprintti ja ymmärtää, mitä tuotetiedot tarkoittavat, jotta voidaan taata, että käyttäjä saa mitä hän todella tarvitsee.

Katsotaanpa joitakin sähköpyörätuoleihin liittyviä lukuja, joihin tulee kiinnittää huomiota selvitettäessä mikä olisi asiakkaalle sopivin keskivetoinen sähköpyörätuoliratkaisu:

Sähköpyörätuolin mitat

Koolla on väliä, erityisesti, kun pyörätuolia käytetään monenlaisissa ympäristöissä, kuten kotona, töissä, kaupoissa, hisseissä, lääkärin vastaanotolla, liikennevälineissä, ravintoloissa, julkisissa WC:issä ja niin edelleen. Vaikka onkin täysin mahdotonta ennustaa, minne kaikkialle käyttäjä päätyy sähköpyörätuolinsa kanssa pyörätuolin elämänkaaren aikana, tärkeimpien paikkojen (esim. koti, oma auto ja työ- tai opiskelupaikka) ulottuvuuksien ja sähköpyörätuolin leveyden ja pituuden tietäminen on olennaisen tärkeää. Minulle on kerrottu, että harva asia on turhauttavampaa kuin se, että käytössä oleva sähköpyörätuoli on sentin pari liian leveä mahtuakseen oman kodin vessan ovesta.

Pyörätuolin kääntösäde

Kääntösäde on etäisyys pyörätuolin kahden vetopyörän välisestä keskipisteestä pyörätuolin rungon kaukaisimpaan pisteeseen. Kääntösäteen tietäminen on tärkeää, koska sillä on merkittävä vaikutus sähköpyörätuolin liikuteltavuuteen pienissä tiloissa. Ylempänä mainitsin turhautumisen siitä, että WC:n ovesta mahtuminen tekee tiukkaa, mutta olen kuullut, että sähköpyörätuolilla pieneen tilaan ajaminen on vain puolet ongelmasta. Kyvyttömyys kääntyä ympäri ja/tai päästä ulos pienestä tilasta, kun sinne on kerran päässyt, on sitäkin turhauttavampaa. Muista tämä ja varmista, että tiedät, kuinka paljon tilaa vaaditaan sähköpyörätuolilla kääntymiseen (eli nk. kääntösäde).

Parhaassa tapauksessa asiakkaalle annetaan harkinnassa olevan sähköpyörätuolin koeajomahdollisuus kyseisissä tärkeimmissä paikoissa. Näin varmistetaan, että käyttäjä on tyytyväinen sähköpyörätuoliinsa ja käyttää sitä menestyksekkäästi. Tämä ei kuitenkaan erinäisistä syistä johtuen ole aina mahdollista. Siinä tapauksessa voi harkita apuvälineen tarjoajan kotikäynnillä ottamien mittojen käyttämistä kotiympäristön simuloimiseen luomalla pyörätuolivastaanotolle ajoradan, jonka läpi käyttäjä ajaa harkinnassa olevalla sähköpyörätuolilla.

Lisäksi kannattaa aina käyttää mahdollisimman paljon hyödyksi pyörätuolin valmistajan materiaaleja, kuten esitteitä, verkkosivuja, paikallista myyntipäällikköä tai asiakaspalvelua. Mitat ja kääntösäde ovat vain palapelin osasia, kun valitaan asiakkaalle parasta sähköpyörätuolirunkoa. Käyttämällä valmistajien kuten Sunrise Medicalin työkaluja voit vertailla paitsi pikkuyksityiskohtia kuten mittoja,  myös nähdä mitä muita tärkeitä istumiseen, ajamiseen, toiminnallisuuteen yms. liittyviä ominaisuuksia on saatavilla tiettyihin sähköpyörätuolirunkoihin.

Teksti on julkaistu alkujaan englanniksi täällä. Kirjoittaja on Angie Kiger, Sunrise Medical USA:n Clinical Strategy & Education Manager.