16.11.2020
Pyörätuolin käyttäjät viettävät luonnollisesti suuren osan ajastaan istuvassa asennossa. Ikävä kyllä se voi vaikuttaa negatiivisesti heidän terveyteensä, sillä pitkäkestoisen istumisen sivuvaikutuksia on mm. painehaavaumat. Seisomasähköpyörätuolit voivat tarjota ratkaisun pyörätuolin käyttäjille, jotka haluavat itselleen pystyasennon terveyshyödyt tai mahdollisuuden asennon vaihteluun.
Seisomapyörätuolien fyysiset edut
Parempi hengitystoiminta
Hengittäessä ihmiskeho käyttää hengitysjärjestelmää, joka muodostuu hengityselimistä ja lihaksista. Pyörätuolin käyttäjillä esiintyy usein hengityksen toiminnanvajausta johtuen joko ylävartalon rajallisesta toiminnasta tai istuma-asennon aiheuttamasta paineesta ja painovoimasta hengityselinten alueella.
Seisovassa asennossa selkäranka on vakaa ja hengitysjärjestelmään kohdistuva paine on pienempi, jolloin happi ja veri kiertävät paremmin. Hengitystoiminta parantuu kokonaisvaltaisesti ja hengittämisestä tulee vähemmän rasittavaa.
Verenkierron edistäminen
Verenkierto paranee seistessä kahdesta syystä. Ensimmäinen syy on se, että verenkiertojärjestelmä on vahvasti yhteydessä hengitysjärjestelmään. Tämä tarkoittaa, että seisomisen auttaessa hengitysjärjestelmää paremman hengityksen saavuttamisessa, verenkiertojärjestelmä kuljettaa happea tehokkaammin.
Toisaalta verenkierto yleensä hidastuu, kun vietetään pitkiä aikoja istuvassa asennossa. Tämän vuoksi asennon vaihtaminen istuvasta seisovaan asentoon ja päinvastoin parantaa merkittävästi verenkiertoa alaraajoissa ja pienentää veritulppariskiä.
Rakon ja suolen toiminnan edistäminen
Painovoima on tärkeässä roolissa kehon jätteistä eroon pääsemisessä. Seisominen tekee rakon ja suolen tyhjentämisestä helpompaa.
Virtsarakon tapauksessa seisominen vähentää virtsarakon vajavaisesta tyhjenemisestä johtuvaa tulehduksen ja munuais- ja virtsarakon kivien riskiä.
Suolen tapauksessa se, että keskivartalon suoristaminen on mahdollista, saa koko järjestelmän toimimaan tehokkaammin ja säännöllisemmin.
Parempi luutiheys
Oman kehonpainon kannatteleminen on tärkeää luuston terveyden ja vahvuuden kannalta. Istuma-asennossa pysytellessä tätä mahdollisuutta ei ole, joten luut haurastuvat, mikä lisää osteoporoosin (luukadon) ja luiden epämuodostumien riskiä. Hyvän luutiheyden säilyttäminen riippuu useista asioista, kuten kalsiumin ja D-vitamiinin saannista ja fyysisestä aktiivisuudesta. Kun alaraajojen liikuttaminen ei ole mahdollista, kehonpainon kannattelu voidaan ajatella fyysiseksi aktiivisuudeksi, jolloin seisomisella edistetään luutiheyden ylläpitämistä ja/tai parantamista.
Toisaalta seisominen muuttaa asentoa: ojentamalla keskivartalon ja viivästämällä epämuodostumien kehittymistä sekä mahdollistamalla liikkumisen vähemmällä vaivalla se vähentää rasitusvammoja ylävartalon luissa ja lihaksissa.
Painehaavaumat
Painehaavaumat ovat iho- ja kudosvaurioita, jotka syntyvät ihoon kohdistuvan jatkuvan paineen seurauksena. Useimmissa tapauksissa painehaavat syntyvät ihoon luisille alueille, kuten häntäluun, lapaluiden, selkärangan yms. kohdalle. Tavallisin tapa niiden ehkäisemiseksi on käyttää pehmustetta, jolla voidaan tukea asiakas hyvään asentoon ja lievittää painetta. Paineen poistaminen kokonaan on epäilemättä sitäkin tehokkaampaa, ja seisominen on ainoa asento, jossa painepisteet vältetään täysin ja veri voi kiertää vapaasti.
Spastisuuden ja kontraktuurien vähentäminen
Spastisuus (tai korkea lihastonus) on keskushermoston epätasapainoa, joka vaikuttaa liikkeisiin vartalon eri alueilla. Se on lihaksissa esiintyvää liiallista jäntevyyttä silloin, kun lihaksia ei aktiivisesti jännitetä (immobiliteetti) ja aiheuttaa jäykkyyttä. Lisäksi spastisuus aiheuttaa lihaskontraktuuria.
Asennon vaihtaminen venyttää alaraajoja ja voi auttaa niitä rentoutumaan vähentäen spasmeja ja spastisuudesta johtuvia kontraktuuria. Jos käyttäjällä on sähköpyörätuoli ilman seisomatoimintoa, hän tarvitsee jonkun auttamaan lihasten venyttämisessä, mutta seisomapyörätuolilla hän pystyy tekemään sen itsenäisesti ja useita kertoja päivän aikana.
Seisomapyörätuolien muita etuja
Itsenäisyys
Itsenäisyys on usein rajallista silloin, kun liikkumiskyky puuttuu. Seisomapyörätuolit eivät pysty palauttamaan kaikkea itsenäisyyttä, mutta ne voivat olla suuri apu mahdollistamalla uusia asentoja ja aktiviteetteja, jotka eivät onnistuisi ilman mahdollisuutta seisomiseen. Seisomaominaisuudella varustetun sähköpyörätuolin hankkimiskulut voivat olla korvattavia, sillä se vähentää kodin muutostöiden ja ulkopuolisen avun tarvetta, mikä voi johtaa merkittäviin säästöihin. Ylähyllyjen tavaroihin ylettäminen itsenäisesti on vain yksi esimerkki seisomapyörätuolin toiminnallisuuden hyödyistä.
Helpommat ja turvallisemmat siirtymiset
Korkea tonus on joskus ongelma siirtymisten suhteen, sillä se tekee siirtymisistä vaikeampia hoitajalle. Kuten aiemmin mainittiin, seisominen voi olla hyödyksi vähentämällä spastisuutta ja kontraktuuria ja tekemällä siirtymisistä helpompia ja turvallisempia. Joissakin sähköpyörätuoleissa (kuten Sunrise Medicalin Q700-UP M -pyörätuolissa) voi olla myös erityinen asento, joka avustaa siirtymisissä.
Sosiaalinen osallistuminen
Pyörätuolin käyttäjän itseluottamus sosiaalisiin aktiviteetteihin osallistuessa voi parantua, kun seisoma-asento tuo hänen kasvonsa uudelle korkeudelle. Vuorovaikutus ja katsekontaktin saavuttaminen ympäristön ihmisten kanssa on helpompaa, jolloin pyörätuolin käyttäjä voi tuntea olevansa paremmin osallisena sosiaalisissa tilanteissa ja yhteiskunnassa.
Sähköisillä seisomapyörätuoleilla on useita etuja, jotka yhdessä istuimen korottamismahdollisuuden kanssa nähdään usein ylellisyytenä. On totta, että voi olla haastavaa saada rahoitusta tämän tyyppisten sähköpyörätuolien hankkimiseen. Tällöin on huomioitava ei vain pyörätuolin kliiniset ja sosiaaliset edut, vaan myös saavutettavat säästöt, kun kodin muutostöitä tai ulkopuolista apua ei tarvita.
Lue lisää seisomasähköpyörätuoleista ja ole yhteydessä Bernerin asiakaspalveluun, jos haluat kokeilla seisomapyörätuolia itse.
Tämä kirjoitus on julkaistu alkujaan englanniksi täällä.