Asiantuntijalla on asiaa

Tukisukkien pukemisen ei tarvitse olla vaikeaa

21.5.2021

Olet ehkä kuullut hoitosukkien pukemisesta kommentteja, että se on niin vaikeata, ei niitä tukisukkia kukaan saa jalkaan ja niin edelleen. Ei huolta, ei se nyt aivan niinkään ole. Sukan vaikutushan perustuu siihen, että se tuottaa tietyllä tavalla painetta kudoksiin, minkä vuoksi sukan täytyy olla napakka.

Oikein valittu, mitattu ja puettu tuote tuottaa halutun vaikutuksen.

Jos pukeminen tavalliseen tapaan ei onnistu, syynä on ehkä vaikeus ulottua varpaisiin, vatsa on tiellä tai selkä ei anna taipua. Tai sitten käsien voimat ovat heikentyneet, nivelet kipeät tai joku muu seikka tuottaa haasteita. Näihin ongelmiin on olemassa erilaisia ratkaisuja, toimintatapoja ja apuvälineitä.

Tukisukkien pukeminen ja pukemisen apuvälineet

Apuvälineet helpottavat itsenäistä hoitosukkien ja -hihojen pukemista ja riisumista. Mikäli pukijana on omainen tai avustaja, niin hänenkin työergonomiaansa on hyvä ajatella. Apuvälineiden käyttö myös suojaa herkkää ihoa ja niiden avulla sukan saa helposti liu’utettua esimerkiksi haavasidosten päälle.

Sukka tai hiha puetaan aamulla ylös noustessa levänneeseen raajaan, tällöinhän raajassa on myös vähiten turvotusta.

Apuvälineitä kutsumme ”liukureiksi”, koska niiden materiaali on kestävää ja liukaspintaista purjekangasta. Liukaspintaisten apuvälineidenkin kanssa tulee aina käyttää pukemiskäsineitä (esim. Venosan-pukemishanskat ja Arion-erikoiskumikäsineet, joiden tahmea pinta helpottaa pukemista ja sukan neuloksen tasoittelua.

Umpikärkisten tukisukkien pukeminen

Umpikärkiset sukat puetaan Magnide-apuvälineellä, joka on magneeteilla koottava purjekankainen väline. Se puetaan ensin jalkaan varmistaen, että magneetit pysyvät kiinni, sitten sukka vedetään jalkaan apuvälineen päälle aivan kuten tavallinen sukka. Käsineet auttavat liu’uttamisessa. Sitten Magnide vedetään lenkistä pois sukan alta, sukan neulos tasoitellaan jalkaan ja lopuksi tarkistetaan kantapää, yläreuna ja varvasosa. Ja seuraavaksi kootaan apuväline valmiiksi toisen jalan pukemista varten.

Magneetit kiinnitetään tietyssä järjestyksessä, joten kannattaa olla tarkkana ja seurata ohjeen kuvia!

Avokärkisten tukisukkien pukeminen

Avokärkisille sukille on sitten oma purjekankainen apuvälineensä, Sim-Slide (tai samalla tavalla toimiva EasySlide). Se puetaan jalkaan, sukka pujotetaan päälle ja Sim-Slide vedetään pienin liikkein alta pois varpaiden päässä olevasta lenkistä. Sim-Slidessa on myös sukan riisumiseen tarkoitettu hieno ominaisuus, joka käy myös umpikärkiselle sukalle! Tällöin apulaite puetaan jalkaan sukan päälle ja yläreunan kuminauha kiristetään, jotta Sim Slide kiinnittyy nilkan yläpuolelle. Sitten sukan reuna käännetään mahdollisimman pitkälle Sim-Sliden päälle ja käsinein liu’utetaan sukkaa ja apulaitetta pois kantapäästä alkaen. Sukan riisumiseen on myös varrellinen Venoline Off -koukku, jolla sukan saa autettua kantapään yli.

Hoitohihojen pukeminen

Hoitohihojen pukemiseen on saatavilla Sim Sliden kaltainen EasySlide Arm. Käsi työnnetään apulaitteen sisään ja hiha liu’utetaan sen päälle olkavarren yläosaan asti. Sitten apuvälineen päässä oleva lenkki pujotetaan vaikkapa ovenkahvaan ja vetäydytään poispäin samalla hihaa paikallaan pitäen, ja niin EasySlide Arm liukuu hihan alta pois. Lopuksi tarvitsee vain asetella hiha paikalleen ja tasoitella neulos.

Muut pukemisen apuvälineet

Jos haaste on ulottumisessa tai siinä, ettei jaksa olla kumarruksissa kovin kauaa, voi edellä mainittujen välineiden lisäksi käyttää sukan pukemisessa apuna tahmamattoa joko istuen tai seisten. Mattoa vasten liu’utetaan sukkaa jalkaan tai pois. Ei kannata unohtaa myöskään tarttumapihtejä, jotka lisäävät ulottuvuutta!

On olemassa myös astetta isompia apuvälineitä; Ofa Fit Expert ja Socks-jet -telineet, joihin sukka pujotetaan ensin käsin ja sitten jalka työnnetään sukkaan.

Uskokaa tai älkää, mutta sukan voi myös liimata iholle! Jos sukka ei tahdo pysyä ylhäällä, sukkaliima voi olla hyvä ratkaisu. Vesiliukoisesta Ofa Fix– tai Coltex-sukkaliimapuikosta muutama veto pohkeeseen tai sääreen, sukan taputtelu sen päälle ja siinä se pysyy.